Elk kind dat oud genoeg is om van iemand te houden, is oud genoeg om te rouwen – Alan D. Wolfelt

Elk kind dat oud genoeg is om van iemand te houden, is oud genoeg om te rouwen – Alan D. Wolfelt?????

Als er voor het eerst in je familie iemand dood gaat, vraag je je misschien af wat je tegen de kinderen moet vertellen. En neem je ze mee naar de begrafenis of crematie of is het beter om ze buiten die pool van verdriet te laten, die vaak op een begrafenis- of crematiebijeenkomst heerst? Wat moet je doen in deze vaak ook voor jou verdrie

Waar het kind het meeste behoefte aan heeft is eerlijkheid. Wat is er gebeurd? Hoe is het gebeurd? Ze moeten gelegenheid hebben om vragen te stellen en hun gevoelens te uiten.tige tijd? Hoe kun je je kind het beste opvangen? Ik wil hier een paar vragen proberen te beantwoorden.

Ze moeten ook in de gelegenheid worden gesteld om een bijdrage te leveren aan het afscheid van die speciale persoon.  Misschien vinden ze het fijn om de kist mee uit te zoeken, of de kist te versieren met tekeningen of verf.  Of de kleren uitzoeken die de geliefde persoon aanheeft als hij begraven of gecremeerd wordt. Of een gedichtje laten schrijven voor de rouwkaart. Of tijdens de rituele afscheidsdienst iets laten doen? Draag wat aan en laat het kind zelf beslissen wat goed voelt voor hem of haar. Praat ook eerlijk over wat jij zelf wilt  en voelt, doch leg niet wat jij fijn zou vinden wat het kind zou doen, het kind op. Laat vanuit het kind zelf komen hoe het deelgenoot wil zijn in het afscheid van de geliefde persoon.

Alles is natuurlijk afhankelijk van de leeftijd van het kind. Wat begrijpt het? Wat kan het aan? Als je het kind zelf de vragen laat stellen, stelt hij of zij alleen die vragen waarop het antwoord wilt. Verder hoef je niet uit te wijden of in detail te treden. Je moet wel de mogelijkheid open laten om later nog meer vragen te stellen. En ook dan is: ze hebben het meest behoefte aan jouw eerlijkheid.

Als volwassenen hebben we de neiging om dingen in metaforen uit te leggen.  Bij jongere kinderen is dat beter niet te doen, omdat jongere kinderen de metafoor vaak letterlijk nemen. Zoals de vierjarige jongen, die snel naar buiten wilt en op de vraag van zijn moeder wat hij gaat doen, antwoordt: “Ik ga papa roepen want die zit op het dak.” Zijn oudere broertje had hem verteld dat hun vader in de hemel was, zover als je kon kijken. Voor het vierjarig jongetje was het dak het verste dat hij kon kijken, dus daar zat zijn vader dus bovenop. Als hij daar zat, hoorde hij wel het wel als hij maar hard genoeg zou roepen.

En zo zijn er wel meer voorbeelden, hoe kinderen een metafoor met zich meedragen. Zoals een 21 jarig meisje, dat nooit van haar leven een zaadje at.  Op 21-jarige leeftijd werd haar gevraagd, hoe het kwam dat ze zo’n aversie had van zaden. Ze zei: “Als je een zaadje eet, zwelt dat in je lichaam, en wordt het groter en groter, totdat het jou helemaal overneemt en je sterft.” Op het moment dat ze het hardop uitsprak realiseerde ze de onlogica ervan. Maar het was hetgeen tegen haar verteld was toen ze drie was, als voorbeeld om de kanker bij haar opa uit te leggen.

Gebruik ook nooit de woorden weggevallen, slapen, verloren en dergelijke woorden. Kinderen nemen deze woorden letterlijk, waardoor ze een heel andere betekenis krijgen. Iets wat je verloren hebt, kun je terugvinden.

Eerlijkheid, duidelijk, rekening houdend met de cognitieve vermogens van het kind is dus belangrijk als je met een kind praat over de dood.  Zie ook het artikel op onze website:  Hoe help je je kind om te gaan met de dood? Wat moet je als ouder weten?

2 gedachtes over “Elk kind dat oud genoeg is om van iemand te houden, is oud genoeg om te rouwen – Alan D. Wolfelt

  1. kimberley pex 2 maart 2014 / 10:12 am

    Ik was 11 toen mijn lieve tante ’n einde aan haar leven maakte. Ze was ontzettend mooi, en héél lief,onvoorstelbaar lief, ik ging graag bij haar logeren. Dat was ’n feest. Ze was korte tijd fotomodel, en schildersmodel, ze zag eruit als ’n Egyptische schoonheid. Ze had me al ‘ns verteld dat ze niet tegen de mensen kon,en graag dood wou, maar dit sloeg in als ’n bom. De wereld was te hard voor haar. De wereld is gewoon ook hard. Kon ik haar maar helpen. Ik heb ontzettend veel van haar gehouden, en dat is nooit veranderd. Liefde blijft , overleden dierbaren zitten dan gewoon in je hart.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s